Historia

TÄSTÄ SE ALKOI…

Luonteripyöräilyn äitinä voidaan pitää Tiina Leinosta, joka on tehnyt Anttolaa, Luonteria, sekä lähialuetta tunnetuksi erinomaisena retkeilyalueena.

Tiina kertoo tapahtuman synnystä seuraavaa:

”Luonterin maastoissa on pyöräilty savolaisella huumorilla jo vuodesta 1995 alkaen. Opastetuilla kierroksilla on tutustuttu Luonterin seudun upeisiin maisemiin ja paikalliseen kulttuuriin eli savolaiseen elämään! Upeasta mahdollisuudesta on nautittu monin tavoin. Yhden päivän retkellä on vuodatettu hikeä ja huumoria, ja kahden päivän retkellä on nautiskeltu pyöräilyn ihanuudesta; on yövytty reitin puolimatkassa ja nautittu maalaistalon palveluista; hyvästä ruuasta sekä hemmoteltu savusaunan löylyillä ja nukuttu valkoisten lakanoiden välissä aittamajoituksessa. Reitin pyörräilleet ovatkin todenneet, ettei mäet ja mutkat  lopu. Kukaan kun ei ole jaksanut laskea niiden lukumäärää.”

Vuonna 2010 Etelä-Savon Liikunta ry (ESLi) otti Luonteripyöräilyn järjestämisen tehtäväkseen ja sen ainutlaatuisuuden tunnelman säilyttämisen jotakin uutta mukaan tuoden haasteekseen. Ensimmäinen virallinen Luonteripyöräily (tuolloin Luonterikierros) järjestettiin 11.9.2010 reilun sadan pyöräilijän voimin alkuperäisellä reitillä (90 km) sekä lyhyemmällä Anttolan lähikierroksella (21 km). Mukavasti sujuneen tapahtuman jälkeen jatkoa seuraa; tapahtumaa kehitetään ja kasvatetaan edelleen. Maltillisesti ja perinteitä kunnioittaen.